sobota 24. května 2014

Štramberk

Štramberk (německy Strahlenberg nebo Stramberg) je město na Moravě v okrese Nový Jičín poblíž Kopřivnice. Leží na svazích Zámeckého kopce, Kotouče a Bílé hory v Libotínských vrších v předhůří Beskyd.
Štramberk je městem od roku 1359. 
Na hoře Kotouč se nachází městský park Národní sad (Národní přírodní památka Šipka) s galerií soch a památníků osobností české historie a s jeskyní Šipka, která se proslavila nálezem zlomku spodní čelisti neandertálského dítěte, tzv. "Šipecká čelist".

"Exkurzi jsme započali návštěvou přírodní památky Kamenárka."

Jedná se o starý lom na vápenec, ve kterém se těžilo již od středověku. Těžba byla ukončena okolo roku 1880. Lokalita byla vyhlášena v roce 2001 za přírodní památku a to z důvodu ochrany jedinečného odkryvu tithonských štramberských vápenců s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Nejvzácnějšími obyvateli Kamenárky jsou ještěrka zední a jasoň červenooký. Uprostřed lomu se nachází malé jezírko.






Mochna jarní








Po cestě jsme navštívili Botanickou zahradu.














Dominantou města je hrad Štramberk (Strallenberg) s gotickou věží Trúba (tzv. bergfrit) o výšce 40 m a průměru 10 m, která slouží od r. 1903 jako rozhledna.

Hrad Štramberk


Brána ke schodišti
 "Po několika schodech, kde se zrovna natíralo zábradlí jsme šli přímo do centra."
Ve městě na náměstí sídlí Muzeum Štramberk a Muzeum Zdeňka Buriana.


"Po namáhavé cestě náleží zasloužená odměna  - Štramberské uši, které jsou k dostání přímo v centru s velkou nabídkou příchutí." (mňam)



Legenda o původu cukroví:
Podle místní legendy se původ cukrovinky váže k tatarskému tažení v roce 1241, kdy si nepřátelské vojsko rozložilo tábor na úpatí blízkého kopce Kotouč. Podle pověsti místní obyvatelé po noční bouři prokopali hráz rybníka a ležení vytopili. Když voda opadla, našli prý na místě vaky s nasolenýma lidskýma ušima, které Tataři utínali křesťanům a posílali svému chánovi. Údajně na památku této události se ve městě v předvečer svátku Nanebevstoupení Páně každoročně peče cukroví slazené medem a ochucené tajnou směsí koření.

text -> Wikipedie
photo by Ram1a



Žádné komentáře:

Okomentovat